ekonomskabaza.hr

Prihod od PDV-a u Hrvatskoj

kalkulator i kemijska na papiru

Porez na dodanu vrijednost, odnosno PDV, je vjerojatno najčešće kritizirani porez u Hrvatskoj.

Veliki dijelom je to zato što je to jedini porez s kojim se svaki građanin susreće svakodnevno, a i zato što mnogi smatraju da je porez previsok. Ukratko, porez na dodanu vrijednost, ili PDV, je porez koji se naplaćuje na konačnu vrijednost koja je dodana proizvodu nakon što je proizvod prošao sve faze proizvodnje i distribucije. Uvijek ga plaća krajnji potrošač, dok poduzeća mogu tražiti povrat PDV-a.

U Hrvatskoj PDV iznosi 25% na većinu proizvoda, ali na neke proizvode (npr. električna energija, hrana koju jedemo vani u objektima brze prehrane i sl.) je stopa PDV-a 13%. Najniža stopa iznosi 5% i ona se obračunava na kruh, mlijeko, ne-fikcijske knjige i časopise, lijekove, jaja, novine i neke druge proizvode. PDV je u Hrvatskoj uveden 1998. pri stopi od 22%, a danas je došao do stope od 25%, naravno vodeći računa o prethodno navedenim izuzecima koji se oporezuju po 13, odnosno 5 posto.

2009. je opća stopa PDV-a povećana s 22% na 23%, a još jedno povećanje je bilo 2012. na 25%. Unatoč povećanja stope PDV-a 2009., i dalje je bio prisutan pad prihoda od PDV-a zbog početka recesije. 2012. smo i dalje bili u recesiji, ali je ovog puta porastom stope narastao i prihod od PDV-a.

Izvor: Državni zavod za statistiku

graf koji prikazuje prihod do pdv-a u hrvatskoj u milijardama kuna 2007.-2013.

Možda će vam se svidjet

Nema komentara

Odgovori