ekonomskabaza.hr

Zašto je dolar međunarodna valuta?

Slika dolara

Međunarodne pričuve po valuti

Izvor: Međunarodni Monetarni Fond

Danas puno možemo čuti o tome kako vrijeme SAD-a kao neprikosnovene svjetske sile dolazi svojem kraju. Unatoč tome, nepobitna činjenica je da je SAD i dalje najsnažnija zemlja na svijetu, a velikim dijelom to proizlazi iz njihove ekonomske moći. Ostatak svijeta ovisi o SAD-u u puno stvari, a jedna od tih stvari je i „svemoćni“ dolar. Dolar je svjetska rezervna valuta, odnosno valuta u kojoj središnje banke zemalja diljem svijeta najčešće drže svoje međunarodne pričuve. Isto tako, dolar je valuta koja se najviše koristi za međunarodnu trgovinu.

Prema priloženom grafu možemo vidjeti da Američki dolar čini čak 59% svih svjetskih međunarodnih pričuva, odnosno međunarodnih valuta u bilancama svjetskih središnjih banaka. Euro je na drugom mjestu s puno manjih 20%. Odakle različitim zemljama ti dolari? Primjerice, skoro pa sva svjetska trgovina naftom odvija se u dolarima, pa tako Saudijska Arabija, najveći svjetski proizvođač nafte, svoje rezerve dominantno drži u Američkim dolarima i zlatu.

Ovo ima nekoliko benefita za SAD. Sankcije koje izdaju su puno moćnije jer trgovina u dolarima koja se ne obavlja u gotovini u pravilu prolazi kroz američki bankarski i platni sustav, nad kojim SAD ima veliku kontrolu. Time otežavaju trgovinu sankcioniranim zemljama, pa je tako čak i Rusija morala početi trgovati samo sa zemljama koje su bile spremne prihvatiti Rubalj prilikom trgovine. Korištenje i držanje Američkog dolara u inozemstvu također eliminira valutni rizik prilikom posuđivanja za Amerikance zbog toga što se oni u inozemstvu mogu zaduživati u domaćoj valuti, što znači da se mogu zaduživati po nižim kamatnim stopama.

S druge strane, velika potražnja za Američkim dolarom kao svjetskom rezervnom valutom može dovesti do jačanja dolara, što rezultira time da uvoz u SAD postane jeftiniji, dok  izvoz iz SAD-a postaje skuplji.

Možda će vam se svidjet

Nema komentara

Odgovori