ekonomskabaza.hr

Kako se mijenjala cijena pizze ? u Hrvatskoj?? i Italiji?? ?

Pizza na drvenom pladnju koji se nalazi na stolu okružen cherry rajčicama i bosiljkom
Vjerojatno omiljeno jelo svake mlade osobe (pritom ne zanemarujemo tu ni “starije”) je pizza. Jede se na proslavama rođendana, nakon izlaska s ekipom ili se priprema doma za ukućane.
Pizza je nastala u Napulju (Italija
??
) kao jelo gdje se na tijesto nabacaju sastojci koje imate pri ruci i koje je brzo gotovo. Zato danas poprima naziv brze hrane (eng. fast food).
Grafikon kretanja cijena Pizze u Hrvatskoj i Italiji
Pogledom na grafikon prikazali smo razlike u kretanju cijene pizze u Hrvatskoj i Italiji (kao zemlji pizze). U Italiji su stope promjena cijena stabilne kroz zadnjih pet godina te se kreću od oko 0,5 do 1% što su zanemarive razlike, dok se ovaj rast u 2021. godini može objasniti pandemijom koja je natjerala ugostitelje na rast cijena. U Hrvatskoj je stanje posve drukčije, ili nam je stopa promjene cijene daleko manja u odnosu na Italiju ili nam je daleko veća. Cijena pizza se 2016. i 2017. godine smanjivala u odnosu na prošle godine što nam govori da smo u tim godinama imali jeftinije cijene pizza u Hrvatskoj, dok je 2018. godine cijena “eksplodirala” te su postotne promjene cijena bile daleko veće negoli u Italiji.
Kako će se dalje razvijati cijene pizza ne znamo jer nažalost nemamo kristalnu kuglu, ali smo uvjereni da ćemo je i dalje nastaviti jesti.
?
?

Možda će vam se svidjet

Nema komentara

Odgovori