ekonomskabaza.hr

O inflaciji #2

Novac koji gori u plamenu
Kao što smo i najavili, donosimo vam pregled stope inflacije po određenim kategorijama po kojima se ona mjeri. Uzeli smo najnovije podatke koje imamo na DZS-u, a one su iz svibnja 2022. godine, kada je inflacija iznosila 10,7%.
Kao što smo i sami svjesni kako su cijene goriva na benzinskim postajama nikad više, to nam dokazuju i podaci. Naime, u kategoriji prijevoz cijene su u svibnju 2022. godine više čak 17,1% u odnosu na svibanj 2021. godine. Dok ovo pišemo, prema portalu cijenegoriva.info cijene dizela iznose 13,08 kuna (radi cjenovnog plafona Vlade RH koji će trajati dva tjedna), dok cijene benzina (eurosuper 95) iznose oko 13,50 kuna. Drugo mjesto prema visini cijena zauzela je kategorija „stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva“, gdje su cijene više za 15% u odnosu na prethodno razdoblje. Naime, cijene hrane su više za 14,9%, što je svakako loša vijest. Najmanji pomak cijena prema gore imaju kategorije: komunikacija (0,2%), obrazovanje (0,5%), kao i zdravlje (1,2%).
Možemo se samo nadati da će ovo razdoblje rapidno rastuće stope inflacije trajati kratkoročno i da ćemo se moći vratiti „normalnom“ načinu života što prije (u vrijeme kada je dizel bio nama „visokih“ 6-7 kuna).
Opis fotografije nije dostupan.
Izvor: DZS

Možda će vam se svidjet

Nema komentara

Odgovori