ekonomskabaza.hr

Izdaci sektora države za istraživanje i razvoj

znanstvenica u laboratoriju

Grafikon: Izdaci sektora države za istraživanje i razvoj u 2021. godini u % BDP-a

grafikon izdataka za istraživanje i razvoj

U posljednjih 150 godina svijet se potpuno izmijenio. Od kraja 19. stoljeća pa do sadašnjeg modernog doba izumljeno je pregršt novih izuma koji nam olakšavaju život na koji smo navikli. Razvoj automobilske i zrakoplovne industrije je omogućio bržu i bolju povezanost između ljudi (danas ne trebate „3 dana jahanja“ da odete vidjeti strica/strinu ili ujaka/ujnu koji žive u Njemačkoj).

Razvoj mobilne industrije nam je omogućio da se u svakom trenutku možemo čuti sa svojim najmilijima. No, da bi se uopće ostvarili ovakvi tehnološki napreci, netko u njih treba uložiti svoje znanje, vrijeme, trud, ali i novac. Osim privatnog sektora, koji ulaganjem u istraživanje i razvoj u budućnosti ima potencijalne benefite u obliku većih prihoda i veće zarade, država također ulaže u istraživanje i razvoj kako bi poboljšala ekonomsku situaciju u zemlji, odnosno potaknula gospodarski rast i povećala konkurentnost svojeg gospodarstva.

Na grafikonu su prikazani izdaci sektora države za istraživanje i razvoj u 2021. godini kao postotak BDP-a za Hrvatsku i usporedive članice Europske unije. Iz grafikona je vidljivo da Češka najviše izdvaja za istraživanje i razvoj (0,33% BDP-a, odnosno 792 milijuna €), dok Poljska najmanje izdvaja (0,03% BDP-a, odnosno 169 milijuna €). Hrvatska se nalazi na 3. mjestu od promatranih zemalja s udjelom od 0,27% BDP-a, odnosno 153 milijuna €.

Konstatacija je li ovo premalo ulaganja ovisi o tome preferirate li slobodno tržište ili državnu intervenciju u gospodarstvo, no pošto su sve članice Europske unije pristale na slobodno tržište (naravno, uz velika ograničenja), onda se i očekuje da privatni sektor bude nositelj većine ulaganja u istraživanje i razvoj. Veliki poticaj za to im je buduće povećanje profita ako izume nešto po čemu će biti jedinstveni u svijetu.

Izvor: Eurostat

Možda će vam se svidjet

Nema komentara

Odgovori