ekonomskabaza.hr

Dolasci turista u Republiku Hrvatsku

turizam plaža more planine sunce

Grafikon: Dolasci turista u Republiku Hrvatsku

turisti dolasci more

Izvor: DZS

Srpanj i kolovoz dva su mjeseca koja željno iščekujemo zbog toga što onda možemo (ali naravno, ne svi) otići na zasluženi godišnji odmor. Neki vrućinu gradskog asfalta zamijene pješčanim plažama i debelim hladom pod suncobranom, neki su više za odlazak u planine, dok neki, nažalost, nisu u mogućnosti priuštiti si odlazak iz mjesta u kojem rade.

Isto vrijedi i za ljude iz ostatka svijeta. Tako recimo obitelj Neuer iz Njemačke odluči doći u Hrvatsku i ovdje provesti svoj zaluženi odmor. Isto vrijedi i za obitelj Borg iz Švedske ili Rosicky iz Češke Republike.

Iako po nacionalnosti različiti, svima im je zajednička jedna stvar, a to je Hrvatska koju su odabrali za svoj godišnji odmor. I to je super stvar za hrvatsko gospodarstvo jer će svi oni osim što će platiti smještaj ostaviti koji euro i na ostale stvari. Otići će na večeru u restoran, posjetiti neki od nacionalnih parkova, obići neki muzej, kupiti neki od vlastoručno izrađenih predmeta naših obrtnika i time doprinijeti rastu hrvatskog BDP-a – svaki ostavljeni euro će se dalje nastaviti kotrljati kroz gospodarstvo.

Grafikon prikazuje broj turista (domaćih i stranih) koji svake godine posjete Republiku Hrvatsku. Serija podataka kojom raspolažemo seže u 1954. i same početke turizma. Primjetno je da se s godinama broj turista koji su došli u Hrvatsku konstantno povećavao. Broj domaćih turista se kroz promatrano razdoblje povećavao, kao i broj stranih. No, za zbroj stranih turista možemo reći da se on od 1960–ih rapidno povećava.

Za veće ponore koji su zabilježeni u dolascima turista su odgovorni Domovinski rat u 90–ima (stranci su smatrali rizičnim dolazak u Hrvatsku) i pandemija COVID–19 koja je blokirala putovanja u cijelom svijetu, a ne samo kod nas.

I za kraj kao jedan zanimljiv podatak, u 2019. godini je Republiku Hrvatsku posjetilo preko 19,5 milijuna turista, što je do sada najveći broj posjetitelja od kada se vodi evidencija. Hoće li ova godina biti rekordna, saznat ćemo kada ova turistička sezona završi.

 

 

Možda će vam se svidjet

Nema komentara

Odgovori