ekonomskabaza.hr

Jesu li kretanje prosječne neto plaće i kretanje CROBEX indeksa međusobno povezani?

U današnjoj analizi htjeli smo pomoću malog ekonometrijskog modela u Excelu istražiti kakva je povezanost između prosječne neto plaće u RH  i CROBEX indeksa.

Posljednjih godina je prosječna neto plaća u Hrvatskoj porasla, a je li ovo razdoblje također bilo obilježeno rastom CROBEX-a?

Za analizu smo uzeli razdoblje od 2014.-2022. godine.

Grafikon 1. Korelacija između neto plaće i CROBEX indeksa

Grafikon koji prikazuje korelaciju između neto plaće i CROBEX-a

Izvor: ZSE i DZS

Pogledom na grafikon možemo vidjeti kako su CROBEX indeks i prosječna neto plaća u RH pozitivno korelirani (detaljnije o korelaciji u tekstu ovdje ). To znači da su godine rasta prosječne neto plaće u RH ujedno  i godine rasta CROBEX indeks. Taj bi se niz okolnim putem mogao ovako interpretirati: ako zaposlenima raste plaća u RH tada je to većinom znak dobrog stanja gospodarstva, odnosno da se gospodarstvo razvija i raste (više o ekspanziji i recesiji u tekstu ovdje) , što znači da i poduzeća bolje posluju i raste im dobit. Ako poduzeća bolje posluju i raste im dobit (i ujedno su izlistana na Zagrebačkoj burzi), raste i CROBEX indeks (više od CROBEX-u i dioničkim indeksima ovdje).

Isto tako, ako raste prosječna neto plaća, to ostavlja veći prostor zaposlenima da ulažu u dionice, a veća ulaganja, odnosno kupovine dionica dovode do rasta njihove cijene. Naravno, Hrvatska je iznimka jer se kod nas jako slabo ulaže, a pogotovo od neto plaće, ali kužite poantu.

Tablica 1. Postotne promjene prosječne neto plaće i CROBEX-a

Tablica koja prikazuje rast prosječne neto plaće te CROBEX indeksa

Izvor: izračun autora

Kratki tablični prikaz nam pokazuje kako se kretao godišnji rast prosječne neto plaće od 2015. do 2022. Vidimo da je taj rast postepeno ubrzavao, od 1,75% dok čak 7,40% (dobrim dijelom radi inflacije) u 2022. godini. CROBEX je međutim imao dva pada, jedan u 2018. godini (6,54%) radi utjecaja „pada“ Agrokora, a drugi u COVID pandemiji (10,41% u 2020. godini). Kada uspoređujemo 2022. godinu u odnosu na 2015., tada je prosječna neto plaća rasla čak 36,93%, dok je CROBEX indeks rastao 16,48%.

 

Možda će vam se svidjet

Nema komentara

Odgovori