ekonomskabaza.hr

Recesije u Hrvatskoj

Graf recesije

BDP Hrvatske od 1995.

Izvor: Federal Reserve Economic Data (FRED), Eurostat

Gore prikazani grafikon prikazuje kretanje sezonski prilagođenog realnog BDP-a Hrvatske od 1995. do danas, gdje su crvenom bojom označena razdoblja recesije.

Recesijom se općenito smatra neko produljeno vrijeme loših ekonomskih uvjeta. Drugim riječima, kada neko gospodarstvo (BDP) ne raste već pada neko dulje vrijeme, onda se smatra da je to gospodarstvo u recesiji. Opće prihvaćena definicija je dva uzastopna kvartala pada BDP-a (za pojašnjenje o tome što je BDP pritisnite ovdje). Ovo naravno ne mora nužno značiti da ljudi masovno gube posao i da je gospodarstvo u stanju kolapsa, i zato se često koristi izraz „tehnička recesija“ da se definira situacija u kojoj je zemlja u recesiji, ali nije nužno u potpunom ekonomskom kolapsu.

Na grafikonu vidimo da je razdoblje od sredine 2008. do 2014. obilježeno s čak 5 manjih recesija. Osim što nije svaka recesija ista, kolokvijalno bismo rekli da je Hrvatska bila u recesiji u cijelom razdoblju od kraja 2008. do 2014. bez obzira na to što  je prema definiciji recesije ovo razdoblje obilježeno s više manjih recesija.

Možda će vam se svidjet

Nema komentara

Odgovori